1. Pierwsze jajko Mignon ujrzało światło
dzienne w Helsinkach w fabryce Fazer w 1896 roku. Karl Fazer widział podobne jajka
w Niemczech i zdecydował się je wypuścić na fiński rynek. Mignon z języka
francuskiego oznacza słodkie i miłe.
2. Mignon nie jest czekoladową „wydmuszką”,
tylko 52 gramami nugatu. Nugat ten składa się z migdałów, orzechów laskowych
oraz masła kakaowego i nie zawiera ani kropli mleka.
3. Produkcja jaj Mignon to prawdziwa sztuka
rękodzieła, więc Karl Fazer wybrał najbardziej dokładnych i ciężko pracujących
robotników w fabryce. Dziś linia produkcyjna obejmuje 45 profesjonalnie
przygotowanych osób, pracujących od listopada do marca.
Fazer transmitował na Facebooku proces
tworzenia jajek Mignon. Zobacz transmisję tutaj: https://www.facebook.com/fazersuomi/videos/10154447083748716/
4. Jajka Mignon od początku miały znanych
wielbicieli, z których pierwszym był car rosyjski Nikołaj II.
5. Każdego roku 1,6 miliona pustych jaj (wydmuszek)
przewożonych jest z Kaariny do zakładu Fazer w Vantaa.
6. W świeżym jajku zostaje wywiercony otwór
wielkości diamentu. Białko i żółtko są wysysane, a wydmuszka poddawana jest
pasteryzacji w piekarniku.
7. Z wierzchu jajka są myte i dezynfekowane.
Na noc pozostawia się je do wyschnięcia w cieple. Na szczęście większość jaj,
które są opróżnione, pozostaje nienaruszona, ale jeśli otwór został wydrążony w
niewłaściwym miejscu, jajko odkłada się na bok, a nie wyrzuca. Odrzucone
wydmuszki trafiają do żłobków i przedszkoli w ręce małych artystów.
8. Mignon od początku był ulubieńcem ludzi, także
artystów. Na przykład w latach pięćdziesiątych Tove Jansson stworzyła reklamę Mignon
dla magazynu Kolumbus.
Kilka lat temu w firmowym sklepie Fazer przy
Kluuvikatu, sprzedawano pięknie udekorowane jajka Mignon, autorstwa wnuczki
Karla Fazera. Wiele osób było entuzjastycznie nastawionych do tych dzieł
sztuki, ozdabianych wstążkami i koralikami. Inną sprawą było to, że tych jajek
ludzie nie kupowali dla przyjemności jedzenia, tylko żeby cieszyły oko.
Źródło - Fazer |
9. W świecie jajek Mignon przeprowadzano
również eksperymenty. W latach dwudziestych i trzydziestych, nugat Mignon był
produkowany w formie mini tabliczek czekolady.
Źródło - Fazer |
10. Mignon jest również inspiracja do
tworzenia nowych przepisów na desery. Jajka są składnikami m.in. musli, drinków
czy ciast. Jednak wielu ludzi uważa, iż Mignon są najlepsze w swojej naturalnej
formie. Dużą lewą jest to, czy jajko warto jeść w lodówce, czy w temperaturze
pokojowej.
11. Najprostszym sposobem otworzenia jajka Mignon
jest umieszczenie go na stole, naciśnięcie go otwartą dłonią i rolowanie. W ten sposób
skorupka odpadnie w dwóch częściach.
12. Skorupka jajka to jedyny surowiec
pochodzenia zwierzęcego w Mignon. Grupa wegetarian FB Sipsikaljavegaanit, zaproponowała
pozbycie się również i tego składnika. Ale to chyba nie przejdzie.
13. Przy fabryce Fazer w mieście Vantaa,
utworzono Centrum Wystawiennicze, w którym od roku można oglądać Mignon-pupu. Królik
ten ma wysokość 3,2 m i składa się z 9330 wydmuszek. Został zaprojektowane
przez projektantów-architektów Tuuli i Kivi Sotamaa.
Pod tym linkiem znajdziecie oryginalny tekst,
na podstawie którego napisałam powyższy post:
Jajka można kupić pojedynczo lub pakowane po 4 sztuki w wytłaczance.
Jedno to koszt około €2, natomiast zestaw czterech to około €6,50. Jak myślicie,
opłaca się za tę cenę?
Klaudia w
Finlandii
I ja też tam byłam, dużo czekolady spożyłam ;) |
Tak są pakowane pojedyncze sztuki |
A tak 4 sztuki w wytłaczance |
Ale ekstra! Jeszcze o takim jajku nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz jadłam je dokładnie 3 lata temu i od tamtej pory jestem w nich zakochana ❤
UsuńWow! Super post! Przeczytałam go z wielkim zainteresowaniem :D Nawet nie przypuszczałam, że istnieją takie jajka :) Ciekawa jestem, czy to dobre :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i życzę Radosnych Świąt! :* Dolina Książek ♥
Dobre? Bardzo dobre 😄 jestem w tych jajkach smakowo zakochana 🙈
Usuń